Data analyse

Zo haal jij meer uit je bedrijfsdata met BI

Home » Manage Data » Zo haal jij meer uit je bedrijfsdata met BI

Dankzij de digitalisering is steeds meer informatie beschikbaar. Van de totale omzet tot salarissen van je werknemers: je organisatie slaat het allemaal ergens op in grote gegevensbestanden. Hoe maak je dit inzichtelijk? En wat kan je er eigenlijk mee? Slimme BI tools helpen jou hiermee.

Wat is Business Intelligence?

Gegevens verzamelen, analyseren, en slim inzetten. Business Intelligence is een slimme manier om jouw data op een efficiënte manier in te zetten voor jouw bedrijf. Aan de hand van geanalyseerde data verkrijg jij nieuwe inzichten. Zo wordt data slim ingezet in bedrijfsprocessen om snellere en strategische beslissingen te maken. Op deze manier kan jouw klantgerichtheid en winstgevendheid een grote boost krijgen. In deze blog vertellen wij jou hoe je ermee aan de slag kan. En nog belangrijker: hoe je het succesvol doortrekt in je hele organisatie. Lees je mee?

Waarom BI onmisbaar is voor jouw bedrijf

Een succesvolle BI implementatie heeft positieve impact op jouw gehele organisatie. Maar waarop precies?

it in the future

1. BI maakt jouw data overzichtelijk

Tegenwoordig komen er dagelijks zoveel gegevens binnen dat het lastig is om alles op een centrale plek op te slaan, te analyseren en ook daadwerkelijk te gebruiken. Big Data is hier de grote aanleiding van. Door dit gebrek aan overzicht mis je mooie kansen om een optimalisatieslag te maken aan de hand van deze data. Wanneer je gebruik maakt van BI heb je de kans om alle data te verzamelen op centrale plekken.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Binnen BI zijn er twee locaties waar jij jouw data naar kan verplaatsen: een datawarehouse en een data lake. In een datawarehouse bewaar je alle gestructureerde bedrijfsdata, gegevens die in een database worden opgeslagen. Dit zijn alle gegevens die worden geïdentificeerd, gelabeld én makkelijk toegankelijk zijn. Enorm veel bedrijven maken hier ook gebruik van. Jij dus ook.
Ongestructureerde data wordt in een data lake opgeslagen. Dit bestaat voornamelijk uit foto’s & video’s, tekstdocumenten, e-mails, social media data en sensorische data. Op deze manier weet jij altijd precies welke data waar staat. Handig he?

2. BI reduceert jouw bedrijfskosten en verhoogt je productiviteit

Doordat je met BI gegevens automatisch kan verzamelen bespaart het je werknemers enorm veel tijd. Data manueel verwerken en opslaan op verschillende locaties is hiermee verleden tijd. Op deze manier hebben jouw werknemers meer tijd over voor de dingen die ertoe doen: het analyseren van deze belangrijke gegevens. Én het toepassen.

3. BI geeft meer waarde aan jouw data

Voorheen werd er nog niet veel tijd gespendeerd aan het analyseren van data. Tegenwoordig is er zoveel data beschikbaar vanwege de grote datagroei, dat het zonde is om er niks mee te doen. Slechts 30% van de organisaties analyseert hun eigen data. Door jouw inkomende data te bestuderen kom jij nog sneller tot nieuwe inzichten en kan er beter worden ingespeeld op nieuwe situaties. Én loop je een grotere kans om jouw concurrenten voor te blijven.

Zo maak jij je bedrijf slim

BI kan een krachtige tool zijn om jouw bedrijf versterken. Toch zijn er enkele dingen waar je aan moet denken wanneer jij BI wilt implementeren in jouw organisatie.

Bedenk een sterke strategie en een specifieke behoefte

Vaak is er een gebrek aan eenduidige sturing van de strategie. Daardoor wordt een BI proces vaak ad hoc aangestuurd. BI tools worden versplinterd toegepast binnen de organisatie en heeft het minder effect.
Het kiezen van een specifieke bedrijfsbehoefte blijft hierin ook vaak achterwege. Het aanschaffen van een BI-tool voor algemene analyse zonder een specifieke doelstelling gaat altijd gepaard met hoge kosten en een lage return on investment (ROI). Zonde.
Het is belangrijk om in het begin een duidelijk doel voor ogen te hebben, een probleem dat opgelost kan worden door de introductie van BI. Op deze manier kan een BI-tool effectief bijdragen aan het verlagen van de bedrijfskosten.

Kies de juiste tools

Een essentiële stap in een succesvolle implementatie van BI is het kiezen van de juiste tools. Excel is wereldwijd de meest gebruikte BI-tool. Terwijl het hier eigenlijk niet voor is ontworpen. Voor de kwaliteit van je data en de consistentie van informatie is Excel niet praktisch. Doordat informatie handmatig ingevoerd moet worden maak je sneller fouten. Hiernaast krijg je vaak meerdere documenten opgeslagen op verschillende plekken. Versie 1, versie 2, finale versie. Wie kent het niet? Dit voorkom je met gespecialiseerde BI tools. Deze maken gebruik van schone data uit betrouwbare bronnen, zodat fouten worden voorkomen en beslissingen worden genomen op basis van de juiste gegevens.

Zorg voor de juiste begeleiding

Veel bedrijven maken een begin aan Business Intelligence, maar zijn er niet succesvol in om het door het hele bedrijf door te voeren. Hoe kan dit? Vaak gaan collega’s ervan uit dat iedereen wel weet hoe je met BI tools om moet gaan. Je hoeft er namelijk geen programmeur voor te zijn. Fout gedacht.

In veel gevallen zijn deze tools toch nét wat te complex voor de gemiddelde collega op kantoor. Daarom is het niet verstandig om aan te nemen dat de gemiddelde gebruiker dit wel snapt. Begeleid je werknemers daarom via verschillende trainingen, evaluaties en gepersonaliseerde dashboards. Wijs ook specifieke personen in jouw organisatie aan die verantwoordelijk zijn voor deze ondersteuning. Zo kan iedereen efficiënt met BI aan de slag.

Wil jij ook graag meer weten hoe je met BI aan de slag kan? Wij helpen jou graag. Neem vrijblijvend contact met ons op, en wij voorzien jou van op maat gemaakt advies.