Edge Computing

Edge Computing: schaalbaar, flexibel én overzichtelijk

Home » Manage Data » Edge Computing: schaalbaar, flexibel én overzichtelijk

Edge Computing is een “buzzword”, een term die je meer en meer hoort vallen. Deze term gaat hand in hand met het Internet of Things en de exponentiële groei van data. Maar wat houdt dit nu precies in?

Wat is Edge Computing?

Edge Computing zorgt er voor dat gegevens zo dicht mogelijk bij de gegevensbron worden verwerkt en verwijderd zijn van de grote gecentraliseerde computerlocaties. Op deze manier gebruikt Edge Computing minder data opslag, minder bandbreedte en verbetert het de responstijden. Wie wilt dat nou niet?

Waarom is Edge Computing zo belangrijk?

Met de opkomst van slimme apparaten, sensoren en de grote hoeveelheid data is Edge Computing van belang geworden. Maar wat kan je doen met al deze beschikbare data? Welke data is nuttig en welke niet? In bedrijven die BI tools gebruiken wordt data geanalyseerd en omgezet in resultaten. Deze bieden nieuwe inzichten voor jouw bedrijf. Voorheen vond dit vooral plaats in het datacenter ofwel in de cloud, maar nu ook meer en meer in de Edge. Aan de rand van het netwerk. Op dit moment kan IoT beschikbare bandbreedte echt tot op zijn limiet brengen, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de bedrijfscontinuïteit.

it server

Wat zijn de voordelen van Edge Computing?

Werken met edge computing kan leiden tot vele voordelen. Wij leggen uit welke dat zijn:

Het bespaart geld

In veel gevallen is het te duur om alle data lokaal op te slaan in het datacenter of via de cloud. Hiernaast biedt Edge Computing ook voordelen op het gebied van bandbreedte. Wanneer een organisatie additionele devices wilt introduceren in het bedrijfsnetwerk zonder Edge Computing leidt dit vaak tot hogere kosten.

Datagroei – Hoe houd jij de groeiende data binnen jouw bedrijf bij?

Data is het kloppend hart van een organisatie. Het groeit jaarlijks in een snel tempo, maar hoe houd je dit nog bij? Deze exponentiële datagroei brengt veel potentiële gevaren én kosten met zich mee.

Het opslaan van gegevens gaat efficiënter

Gegevensencryptie kan lokaal gebeuren vooraleer je deze gegevens ergens opslaat. Op die manier wordt het gemakkelijker om conform de bestaande wetgeving en met respect voor privacy gegevens te capteren. Zoals bijvoorbeeld in een ziekenhuis, met de medische gegevens van de patiënten.

Het is schaalbaar, flexibel én overzichtelijk

IoT oplossingen worden vaak ondersteund door een grote hoeveelheid apparaten.  Al deze apparaten genereren een enorme hoeveelheid data. Dit maakt het een uitdaging om alle data overzichtelijk op één plaats op te slaan. Naast de bandbreedte vereisten die hier enorm zullen zijn, kan het ook goed zijn dat de beschikbare datacenterruimte of het beschikbare budget voor clouddiensten snel overschreden is als je geen intelligentie via edge computing voorziet.

Het verbetert de responsiviteit van jouw bedrijf

Bij het doorsturen van data naar een datacenter of de cloud treedt er vertraging op, ook wel latency genoemd. Hierdoor wordt het onmogelijk om een beslissing in real-time te maken, waardoor IoT in sommige gevallen zijn doel voorbijgaat. Met Edge Computing is het mogelijk om deze gegevens in real-time te verwerken en analyseren.

Op deze manier zijn fysieke barrières een minder grote uitdaging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfrijdende wagens. Om de responsiviteit te maximaliseren moet je vermijden dat de data de wagen moet verlaten om een beslissing te maken om te remmen.

Edge computing zal in de komende jaren enkel belangrijker worden voor organisatie. Maar hoe ga je er nu mee aan de slag? Bechtle informeert je graag over de mogelijkheden in Edge Computing. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!