Computer Vision

International IT Purchase Strategy

Home » Global IT purchase » International IT Purchase Strategy

Dat bedrijven steeds internationaler handelen merken we allemaal. De uitdagingen die komen kijken bij een ontwikkelende internationale markt zijn bepalend voor een groot deel van je winst. De inkoopstrategie van je bedrijf speelt hierin dan ook een grote rol. Maar wat komt hier nou eigenlijk bij kijken? Het is belangrijk dat je als bedrijf een consequente strategie opstelt. Veel bedrijven vergeten dit, waardoor ze tegen uiteenlopende inkoopprijzen aanlopen in verschillende landen. Op IT-vlak brengt dit vele uitdagingen met zich mee. Denk  hierbij aan een gebrek  aan standaardisatie en afwijkende inkoopprijzen voor verschillende vestigingen en locaties. Hoewel bedrijven door hun wereldwijde activiteiten schaalvoordelen behalen, moeten ze wel nog steeds rekening houden met lokale wet- en regelgeving.

Hoe pak je het aan?

Standaardisatie en een slimme inkoopstrategie  zijn moeilijk om internationaal te implementeren. Want in elk land gelden er specifieke lokale heffingen en toeslagen. Maar hoe zorg jij er tóch voor dat je in elk land een gunstige inkoopprijs krijgt voor jouw diensten of producten? In deze blog leggen wij  uit waar je aan moet denken bij het opzetten van een slimme, internationale inkoopstrategie voor jouw IT. Want waar begin je nu eigenlijk mee? Lees met ons mee.

 

Houd rekening met internationale regelgeving

Verschillen in wet- en regelgeving van de lokale overheden behoren tot de belangrijkste factoren die een inkoopstrategie van bedrijven op  een internationale markt beïnvloeden. Regeringen leggen vaak prijscontroles op aan bepaalde producten om zo lokale producenten te beschermen tegen oneerlijke internationale concurrentie. Maar dat is nog niet alles. Ook thuiskopieheffingen, veiligheidsnormen en specificaties rondom milieubescherming hebben invloed op je inkooptarief wanneer je een lokale markt betreedt.

Hiernaast spelen importheffingen ook een belangrijke rol bij de inkoopprijzen op internationale markten. Invoertarieven worden behandeld als reguliere belastingen, maar alleen buitenlandse concurrenten moeten deze rechten betalen. Een bijzonder geval zijn de zogenaamde antidumpingbepalingen. Dit voorkomt dat producten tegen absurd lage prijzen op buitenlandse markten geïntroduceerd worden.  Zo worden consumenten en nationale producten beschermd.

Maar wat betekent dit voor jou als internationaal bedrijf?  Jij krijgt te maken  met extra kosten per land en je zult specifieke kennis moeten hebben van alle lokale wet- en regelgeving. Het is daarom slim om de hulp van een lokale partij in te schakelen. Zo kun je mogelijk importheffingen omzeilen én voorkom je onnodige verrassingen.

it in the future

Geen enkele markt is hetzelfde

Ook al denk je als bedrijf al snel alleen aan cijfers, resultaten en winstdeling, je doet natuurlijk wel zaken met mensen. Zo verschilt de benadering van een leverancier enorm per land of bedrijf. In sommige landen wordt een directe benadering en contact op prijs gesteld,  en in andere landen juist weer een rustigere, indirecte manier van communiceren.

Onderhandelen in verschillende landen, en dus verschillende culturen weegt daarom zwaar bij het bepalen van een internationale inkoopstrategie. Probeer er daarom achter te komen welke stakeholders van belang zijn om een efficiënt besluit te maken. Schets een duidelijk beeld van de samenwerking tussen beide partijen. Zo houd je rekening met alle belangen en kom je minder snel voor verassingen te staan.

Van welke inkoopkanalen maak jij gebruik?

Internationale bedrijven vertrouwen vaak op bestaande leveranciers om hun producten op buitenlandse markten in te kopen. De hoeveelheid producten, de bijkomende kosten en de marges van de betrokken 3e partijen hebben allemaal invloed op de inkoopprijs in het buitenland. Deze extra kosten resulteren voor jou uiteindelijk in een hogere inkoopprijs. Een samenwerking met een vaste leverancier die in verschillende landen aanwezig is biedt uitkomst. Zij helpen bij het standaardiseren van de internationale inkoopvoorwaarden en adviseren op het gebied van de lokale wet- en regelgeving. Dit helpt jou bij het reduceren van onnodige kosten.

Aan de slag

Vind jij het ook lastig om voor jouw IT producten en diensten een efficiënte inkoopstrategie in te regelen in het buitenland? Bechtle kan jou hierbij helpen. Denk aan IT-standaardisatie, een duidelijke inkoopstrategie voor jouw producten of ondersteuning bij de onderhandeling over basis inkoopprijzen. Hiernaast bieden zij jou totale ontzorging op lokaal niveau via alle Europese entiteiten en via de Global IT Alliance die op verschillende continenten kan ondersteunen.