Gevolgen brexit

Economische gevolgen brexit

– door Manon Smulders –

Niemand weet wat de economische gevolgen van de Brexit precies zijn. Is jouw bedrijf gevestigd in Nederland, België of Duitsland? Dan ben jij een van de grootste spelers op de internationale markt met het VK. Bereid je daarom voor op een eventuele daling van de invoer uit het VK, of export naar het VK.

 

Gevolgen Brexit voor handel

Het effect op de handel tussen de EU en het VK is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn twee mogelijke scenario’s die kunnen plaatsvinden:

• Het Verenigd Koninkrijk kiest voor een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst (FTA)
• Het Verenigd Koninkrijk kiest voor de terugkeer naar de WTO-regels

In beide scenario’s stijgen de handelskosten tussen het VK en de EU. Ook voor het Verenigd Koninkrijk komt de Brexit met een prijs. Naar schatting verliest het £ 75 miljard als het uitgesloten wordt van de interne Europese markt. De grote vraag is: wordt het een deal of no deal Brexit?

Brexit: waar moet je rekening mee houden?

Of het nou een deal of no deal wordt, het heeft hoe dan ook grote gevolgen voor internationale bedrijven. Bedrijven krijgen te maken met douaneprocedures en importtarieven. Maar ook met andere handelsbelemmeringen. Denk bijvoorbeeld aan lange wachtrijen in havens en vertragingen bij het luchtvaartverkeer. Daarom is het belangrijk dat bedrijven zich blijven voorbereiden op alle scenario’s. Doet jouw bedrijf ook zaken in of met het Verenigd Koninkrijk? Lees dan mee om te kijken wat de mogelijke economische gevolgen voor jou zijn.

 

Is jouw supply chain klaar voor de Brexit?

Met de Brexit in het vooruitzicht is het verstandig om je supply chain onder de loep te nemen. Want juist daar voel je straks de grootste impact. De complexiteit van handel neemt toe wanneer het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese interne markt. Maar waarom eigenlijk? Denk aan nieuwe handelsovereenkomsten die moeten worden gesloten. Maar ook processen moeten worden herzien na de implementatie van de Brexit. Van planning, voorraadbeheer, infrastructuur tot supply chain-operaties. Import en export worden in beide richtingen beïnvloed, zowel voor het VK als voor de EU.

it in the future

Import na de Brexit

Het gemak van importeren is van belang voor je bedrijf. Complicaties zoals een langere doorlooptijd, onzekerheid in het aanbod, nieuwe tarieven en douanerechten hebben meer impact dan je denkt. Als producten niet beschikbaar zijn gaat dat immers ten koste van je winst.

Na de Brexit is het realistisch om te verwachten dat producten die in het VK zijn uitbesteed langer nodig hebben om te aan te komen in het land van bestemming. Dit kun je grotendeels omzeilen door gebruik te maken van een lokale leverancier.

 

Gebruik een lokale leverancier

Om als bedrijf toch te blijven groeien is een efficiënte handelsrelatie is heel erg belangrijk. Een overstap naar een lokale leverancier kan je veel tijd en geld besparen. Zo profiteer je van snellere levertijden en vermijd je complicaties met de douane en met tarieven.
Kun je wel wat hulp gebruiken met het vinden van lokale leveranciers? Geen zorgen, Bechtle helpt je daar graag bij. Dankzij hun internationale aanwezigheid hebben ze de mogelijkheid om je ondersteunen bij het optimaliseren van SLA’s en maken ze je wegwijs rondom lokale wetgeving. Ook consolideren ze jouw internationale uitgaven.