device as a service

Controle over je IT-landschap

Home » DAAS » Controle over je IT-landschap

Heb jij het als IT-manager te druk waardoor je nauwelijks tijd over hebt voor innovatie? Lees onze 5 tips om weer controle te krijgen over je IT-landschap.

5 tips om meer controle te krijgen over je IT-landschap

Met name door de digitale revolutie en de veranderende manier van werken is jouw rol als IT-manager de afgelopen jaren flink veranderd. Processen verlopen vaker digitaal en medewerkers werken steeds vaker buiten de deur. De nieuwe generatie op de werkvloer (millennials en de Z-generatie) heeft hoge verwachtingen van IT. Zij willen in staat zijn om overal en altijd te werken op de nieuwste, snelste devices. Dit maakt het IT-landschap een stuk breder en complexer.

Toch is het zo dat de 81% van de IT-managers aangeeft het te druk hebben om innovatief in te spelen op het veranderende IT-landschap. Dit komt voornamelijk doordat ze te veel tijd kwijt zijn aan low value, high effort taken.

In deze blog lees je 5 tips om meer controle te krijgen over je IT-landschap, waardoor je meer tijd kunt besteden aan wat écht belangrijk is.

Controle over je it

Tip 1: Centraliseer IT met Unified Endpoint Management 

“IT beheer staat of valt met een goed beeld van wat er precies gebeurt”. Hou jij je IT-assets nog handmatig bij? Onderzoek toont aan dat 43% van alle IT-managers hun IT-middelen nog steeds bijhoudt in een spreadsheet. Door de brede verspreiding van data is dat anno 2021 bijna niet meer te doen. Alleen al het in kaart brengen van de relaties tussen de verschillende IT-assets is een hele uitdaging, laat staan het up-to-date houden naar de toekomst toe. Door dit proces te centraliseren en/automatiseren, heb je meer grip op je IT-landschap en processen.

Vroeger was de gedachtegang om alle IT-middelen ‘dicht te schroeven’. Toegang werd beperkt en rechten waren minimaal. Toen kwam er de Consumirization of IT’: een trend waarbij mensen thuis bepaalde IT-middelen, bijvoorbeeld hun iPad, gingen gebruiken voor zakelijke doeleinden. Gebruikers, en zekere de nieuwe generaties, worden steeds digivaardiger met Shadow-IT tot gevolg.

Het faciliteren van gebruikers, in tegenstelling tot het beperken van gebruikers, is hierbij zeer belangrijk. Unified Endpoint Management voorziet in het centraal beheren en beveiligen van IT-middelen zonder een gebruiker te beperken.

Tip 2: Introduceer Zero-touch deployment

Er zijn verschillende tools die de uitrol van nieuwe systemen, in combinatie met een Unified Endpoint Management systeem, veel eenvoudiger maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Windows Autopilot. In veel gevallen, mits goed ingeregeld, hoeft een nieuw systeem niet meer langs de servicedesk maar kan deze rechtstreeks naar de eindgebruiker. Hierdoor heb jij vrijwel geen omkijken meer naar de onboarding van nieuwe collega’s.

Hoe vaak staat er iemand aan jouw bureau, en hoeveel tickets stromen binnen over niet of slecht functionerende hard- of software? Als IT-manager heb je vast belangrijkere taken dan bugs oplossen en medewerkers support bieden. Door zaken juist in te regelen en processen te automatiseren komen er tevens resources beschikbaar voor de ondersteuning van je eindgebruikers.

Zorg er daarnaast voor dat je medewerkers ook elders terecht kunnen met vragen, bijvoorbeeld via een online FAQ of supportsite. Zo stel je de eindgebruiker in de gelegenheid om vaker zelf hun vraagstukken op te lossen.

Tip 3: Standaardiseer IT-middelen 

Meer dan de helft van de werknemers is ontevreden over zijn device. Stel persona’s op binnen het bedrijf en stem bij de onboarding de hard- en software hier op af. Zo kun je je persona’s optimaal faciliteren. Een grafisch ontwerper vergt immers meer van zijn device dan een administratief medewerker.

Om te standaardiseren op bedrijfsniveau, is het slim om de persona’s, onder te brengen in gebruikersgroepen en op deze groepen te standaardiseren. Zou je de standaardisatie enkel op persona’s baseren, loop je het risico dat er een wildgroei aan IT-middelen ontstaat. Standaardiseer dus de verschillende gebruikersgroepen, mede gelet op SLA en lifecycle management.
Ook zijn de wensen van de medewerkers de afgelopen jaren sterk veranderd. Je medewerkers verwachten tegenwoordig dat ze hun devices makkelijk thuis, op kantoor, tijdens vergaderingen én onderweg kunnen gebruiken.

Daarnaast zijn millennials en de Z-generatie van huize uit gewend om met de nieuwste en snelste technologie te werken, en dat verwachten ze ook van de werkgever. Een solide device management kan hierbij toekomstige problemen in de kiem smoren.

Tip 4: Voorspel je IT-uitgaven

Door over te stappen op een pay-per-use hou je je kosten inzichtelijk. As-a-service-modellen worden steeds interessanter. Het merendeel van de bedrijven zal dan ook snel op dit soort modellen voor hun IT. Je betaalt immers per maand een vast bedrag per werkplek, waardoor de kosten voorspelbaar en inzichtelijk zijn. Verder beschik je over een bepaalde flexibiliteit die je bij een investering vooraf niet hebt. Tevens heb jij als IT-manager zo meer tijd om je op je hoofdzaken te richten, doordat processen geautomatiseerd worden.

Tip 5: Kies voor de juiste werkplekstrategie

Deze tip grijpt terug naar de tips over het optimaal faciliteren van je werknemers. Een effectieve werkplekstrategie verhoogt tevens de productiviteit en werknemerstevredenheid.
We zien op hoofdlijnen vier varianten:

  • Personal Device (voorheen ‘Bring-Your-Own-Device’): privé systeem met privé admin rechten, zakelijke container voor applicaties en data;
  • Corporate Owned Device: zakelijk systeem met zakelijk admin rechten, geen privé omgeving;
  • Kiosk: zakelijk systeem met zakelijke admin rechten, slechts een of enkele applicaties ter beschikking voor eindgebruiker;
  • Corperate Owned, Personal Enabled (voorheen ‘Chose-Your-Own-Device’): zakelijk systeem met zakelijk admin rechten waarbij zakelijk en privé gescheiden worden. Systeem kan dan zowel zakelijk als privé gebruikt worden zonder dat deze data en applicaties elkaar kunnen raken.

Wil je meer weten? Wij helpen je graag om te kijken waar jij je IT-landschap kunt optimaliseren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.