computer vision

Hoe Computer Vision de veiligheid van burgers en werknemers ondersteunt

Home » Blog » Hoe Computer Vision de veiligheid van burgers en werknemers ondersteunt
Door de opkomst en verspreiding van het COVID-19 virus hebben we snel moeten schakelen. Opeens moeten we afstand houden van elkaar, mondkapjes zijn verplicht in bepaalde zones en er is een maximum aantal mensen toegestaan in één ruimte. Hoe zorg jij er voor dat jouw werkplek veilig is en dat alle regels worden nageleefd?

De overheid heeft richtlijnen opgesteld voor bedrijven en ondernemingen om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan. Veel bedrijven werken bijvoorbeeld met verplichte looprichtingen en ruimte tussen werkplekken, en beperken het aantal mensen dat op kantoor werkt. Ook winkels zijn verplicht om hun zaak zo in te richten dat mensen genoeg afstand van elkaar kunnen houden. Wordt een maatregel overtreden, dan ben jij verantwoordelijk.

In een wereld met snel evoluerende uitdagingen bereiken menselijke capaciteiten snel hun grenzen. Computer Vision weet niet wat een loon is, wat slaap is en wordt niet ziek. Het is een toonaangevend instrument voor crisisbeheersing geworden. Zo kan het bijvoorbeeld ingezet worden bij het handhaven van overheidsvoorschriften met betrekking tot COVID-19.

Wat is Computer Vision precies?

Computer Vision is een verzameling aan open source-algoritmen die afbeeldingen of video’s analyseren om de gegevens te interpreteren en bruikbare inzichten te bieden. Deze output wordt vervolgens gebruikt om talloze applicaties te creëren. Het systeem is nauwkeurig en bestand tegen omgevingsfluctuaties, het is schaalbaar en stopt nooit met werken.

Computer Vision

COVID-19 en Computer Vision

Met behulp van Computer Vision wordt het handhaven van de overheidsvoorschriften op gebied van social distancing gemakkelijk en sneller. De Computer Vision oplossing kan op meerdere gebieden worden ingezet:

Veiligheidsuitrusting

Computer Vision kan een klantenstroomanalyse uitvoeren die relevant is in de huidige context. De oplossing kan voorwerpen detecteren die mogelijk nodig zijn binnen jouw bedrijf, zoals handschoenen, gezichtsmaskers en veiligheidsuitrusting om incidenten te voorkomen. De software helpt je ervoor te zorgen dat je werknemers zich aan de huidige voorschriften houden en dat overtredingen snel opgemerkt worden.

Symptomen detecteren

Er is ook een aantal op thermografie gebaseerde oplossingen beschikbaar om symptomen van koorts te identificeren, één van de belangrijkste indicatoren van COVID-19. De oplossing detecteert mogelijke gevallen onmiddellijk en contactloos via een warmtebeeldcamera. De temperaturen worden real-time weergegeven via een mobiel apparaat of een geïntegreerd display en is nauwkeurig tot ± 0,3 ° C. Boven een bepaalde temperatuurdrempel kan een acteerprotocol worden geactiveerd met een persoon om de veiligheid voor de andere klanten of bezoekers te garanderen.

Social distancing

Computer Vision kan ook het aantal mensen in een winkel tellen en zorgen voor sociale afstand. Een hittekaart helpt om te zien in welke secties het te druk wordt en waar er moet worden ingegrepen.

computer vision covid19

Computer Vision en beveiliging

Computer Vision is niet alleen relevant in een COVID-19-context. Beveiliging is ook een belangrijk kenmerk. De oplossing kan opkomend geweld en diefstal detecteren door middel van gedragsanalyse om de veiligheid van het personeelsbestand en van klanten te vergroten. Gezichtsherkenning kan worden toegepast om te detecteren of individuen toegang hebben tot beperkte gebieden. Ook kan de veiligheid van werknemers op veeleisende locaties worden gegarandeerd. Door camera’s met aangepaste functies te monteren, kan Computer Vision detecteren of er gevaarlijke apparatuur of gevaarlijke situaties zijn die werknemers in gevaar kunnen brengen.

Er zijn veel use-cases voor Computer Vision. Van de veiligheid van werknemers tot het helpen bij de strijd tegen COVID-19, Computer Vision is klaar voor de toekomst.
Wil je meer weten over Computer Vision? Neem dan contact met ons op